top of page

Strijd voor het betogingsrecht in GentStrijd voor het betogingsrecht in Gent

Leden van de Communistische Partij van België namen deel aan de Betoging zonder toelating voor betogen zonder toelating op woensdag 21 december in Gent samen met middenveldorganisaties en vakbondsleden.

Gent verGASt het protest

Om te mogen betogen in Gent moet je minstens 3 weken op voorhand een aanvraag indienen bij de Burgemeester. Als je geen toelating vraagt of krijgt dan riskeer je een GAS-boete van 350 euro en mag de betoging niet doorgaan.

Op de actie werden er getuigenissen gegeven door mensen van het middenveld en een vertegenwoordiger van de vakbond over hoe het risico op GAS-boetes het recht op protest belemmert.

Het boetebeleid van de lokale overheid is een ondemocratisch middel om de klassenstrijd tegen het beleid, dat vooral raakt aan de belangen van de gewone mensen en de werkers in Gent, de kop in te drukken in dienst van de kapitalisten. Het is deel van de wereldwijde reactie tegen de opstand van de internationale werkende klasse die strijdt tegen het kapitalisme in verval. Denk maar aan de anti-stakingswet in het Verenigd Koninkrijk als reactie op de golf van stakingen gestart door de spoorwegvakbond RMT.

De Communistische Partij van België steunt de eisen van de actievoerders en Gentse bevolking om de verplichte aanvraag 3 weken op voorhand te vervangen door een meldingsplicht met een termijn van 24 uur, voor het kwijtschelden en terugbetalen van alle ongrondwettelijke gasboetes en excuses voor alle kosten, administratieve druk en betogingen die niet konden doorgaan door de huidige regelgeving.

Strijd = Vooruitgang

Wij roepen op om de strijd verder te zetten en te intensiveren met verdere acties en door te organiseren met de werkende klasse en de brede lagen van de bevolking. Deze strijd is verbonden met de algemene strijd tegen het kapitalisme en raakt iedereen!

De kapitalisten en burgerij zullen het voortbestaan van hun maatschappij blijven beschermen met repressie, tegen alle vormen van strijd en verzet. Met het verbieden van stakingen, afdanking van delegees, gevangenisstraffen tegen stakingsleiders en soms zelfs met fysiek geweld. Het uithollen van het betogingsrecht, met sancties zoals GAS-boetes, is daar een onderdeel van.

We hebben nood aan een sociaal beleid met collectieve oplossingen waar repressie geen plaats heeft. Dit is onmogelijk zolang de heersende klasse repressie verkiest boven vooruitgang. De enige manier om de dictatuur van deze onderdrukkers te doorbreken is door strijd te voeren voor een alternatief.

Het socialisme-communisme!

117 vues0 commentaire

Comments


bottom of page